• darkblurbg

Waarom is het verstandig om als ondernemer een pensioen op te bouwen?

Gepubliceerd op: 15-11-2019

Als zelfstandig ondernemer heb je in tegenstelling tot werknemers relatief weinig mogelijkheden om jouw pensioen op te bouwen. Er bestaat bijvoorbeeld geen pensioenfonds zoals bij de meeste werknemers. Je moet daarom zelf iets regelen, anders heb je als zelfstandig ondernemer op jouw 67e alleen maar een AOW inkomen.

Waarom is het verstandig om een pensioen op te bouwen?

 

 

Het is natuurlijk niet verplicht om iets te regelen. Echter, je werkt als zelfstandig ondernemer niet zo hard om vervolgens, na het stoppen van jouw onderneming, dan nauwelijks een inkomen te hebben. Helaas blijkt uit diverse onderzoeken dat niet veel zelfstandig ondernemers echt sparen voor later, daar ligt dus echt een toekomstig probleem. 

 Een voorbeeld.

Indien je bijvoorbeeld in de bouw werkt en maar tot je 60e kunt werken, dan moet je de tijd tot je AOW krijgt zelf financieel overbruggen. En als je dan de leeftijd bereikt dat je AOW ontvangt, dan is dat ook geen vetpot. In 2020 bedraagt de AOW € 1.257 bruto per maand voor een alleenstaande en € 864 voor samenwonenden (als je allebei de AOW-leeftijd bereikt hebt). De betaalbaarheid van onze AOW staat daarnaast onder druk: er komen namelijk steeds minder werkenden.

Wees je er van bewust dat het heel belangrijk is om te sparen voor later.

Hoe kan ik als ondernemer pensioen opbouwen?

Als we praten over pensioen opbouwen, dan betekent dat een (fiscaal vriendelijk) spaarpotje maken voor later. Je kunt op diverse manieren pensioen opbouwen. Het kan met ingewikkelde pensioenconstructies in eigen beheer, zoals oudedagsreserve en lijfrente, maar het kan ook met het eenvoudige bank sparen. Er zijn zelfstandig ondernemers die hun oude pensioenregeling voort kunnen zetten terwijl anderen zelfs verplicht met een pensioenfonds mee moeten doen. Het is heel belangrijk om goed uit te zoeken wat voor jou de mogelijkheden zijn, en we bespreken dan ook samen met jou wat (fiscaal) de meest aantrekkelijke manier van pensioen opbouwen is.

 

  1. Derde pijler pensioen (lijfrente)

 

Als ondernemer ben je aangewezen op de derde pijler van ons pensioenstelsel. Derde pijler pensioen wordt ook wel lijfrente genoemd. Bij een lijfrente spaar je voor een kapitaal dat je, als je stopt met werken, in termijnen laat uitbetalen. Lijfrente opbouwen kan via een bank, een verzekeraar of een beleggingsinstelling, natuurlijk kunnen wij geheel onafhankelijk hier bij helpen. De premie die je betaalt voor een lijfrente is fiscaal aftrekbaar. Hoeveel je maximaal kunt inleggen noemen we fiscale jaarruimte.

 

  1. Een oudedagsreserve opbouwen

 

Binnen je onderneming mag je op de balans geld reserveren voor je pensioen, mits je winst maakt. Om te mogen reserveren voor de oudedagsreserve moet je wel aan voorwaarden voldoen.

 

LET OP Als je van deze mogelijkheid gebruik maakt, bouw je niet echt een pensioen op, je reserveert alleen voor je oude dag. Over deze reserve moet je straks belasting betalen. Dit kan voorkomen worden door de reserve om te zetten in een lijfrenteverzekering. Dan betaal je uiteindelijk ook belasting, maar dan alleen over de periodieke uitkering. 

 

  1. Oude pensioenregeling voortzetten

 

Soms is het mogelijk om de pensioenregeling van je laatste werkgever voort te zetten. Het nadeel is dat zelf de gehele premie zult moeten ophoesten en dat je dit aansluitend op je dienstverband regelen. Je bent niet flexibel en de pensioenpremie voor deze vrijwillige voortzetting is maar maximaal 10 jaar na ontslag aftrekbaar. Er wordt dan ook nauwelijks gebruik gemaakt van deze mogelijkheid.

  1. Je bedrijf verkopen

Besluit je om te stoppen met je bedrijf, dan is het mogelijk om de stakingswinst om te zetten in een lijfrente. Hiermee voorkom je dat je direct moet afrekenen met de Belastingdienst. Je kunt het lijfrentekapitaal dan later gebruiken voor je pensioen. Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden.

Bij de volgende drie opties is geen sprake van fiscale voordelen, maar ze hebben wel degelijk invloed op hoeveel pensioen je uiteindelijk nodig hebt.

 

Alternatief 1: zelf sparen of beleggen

 

 

Je kunt uiteraard ook zelf vermogen opbouwen, door geld te sparen of te beleggen. Je hebt hier wel een ijzeren discipline voor nodig en beleggen vergt kennis. Het voordeel is dat je op elk moment aan je geld kunt komen. Heeft u vanaf 2022 (zoals nu bekend) alleen spaargeld en geen overige box-3 bezittingen? Dan betaalt u tot circa € 440.000 dus geen box 3-belasting.

Over die € 440.000 is het fictieve inkomen namelijk € 396 (0,09%) en dat blijft onder de vrijstelling van € 400. Fiscale partners mogen samen een van € 880.000 aan spaargeld hebben.

Daarnaast staat dit vermogen niet veilig voor de bijstandstoets, mocht je hierop ooit aanspraak moeten maken.

Alternatief 2: je hypotheek aflossen

 Je hypotheek aflossen kan ook een alternatief zijn. Het voordeel is dat je ten tijde van je pensioen lagere woonlasten hebt. En een eigen huis dat (deels) afgelost is geeft een gevoel van vrijheid. Maar er zijn ook wat nadelen. Zo los je af van je netto inkomen en je hebt hierdoor minder hypotheekrenteaftrek. Het is daardoor financieel waarschijnlijk minder aantrekkelijk dan je denkt. Realiseer je ook dat ook de overwaarde van je huis niet veilig staat voor de bijstandstoets.

En realiseer je tenslotte dat als je huis aflossen het enige is dat je voor je pensioen doet, jouw volledige pensioeninvestering in één stuk vastgoed zit. En dat is risicovol en geeft weinig flexibiliteit.

Alternatief 3: blijven werken zo lang je kunt

 

Misschien nog wel de beste pensioenvoorziening en in elk geval de voordeligste: zo lang mogelijk blijven ondernemen! Als het goed is doe jij je werk met plezier. Dus waarom jezelf niet als doel stellen dat ook na je AOW leeftijd te blijven doen? Dat hoeft niet fulltime: als je eenmaal de AOW leeftijd hebt bereikt, betaal je minder belasting. Dus zelfs met minder werken kun je dan nog een behoorlijk inkomen vergaren. En onderzoeken wijzen uit dat mensen die blijven werken gezonder en gelukkiger zijn dan mensen die helemaal stoppen met werken. Laat pensioneren vooral geen doel op zich zijn in het leven.

 

LET OP Er zijn enkele beroepen waarbij je als ondernemer verplicht dient deel te nemen aan een collectieve pensioenregeling bij een pensioenfonds. Dat geldt voor schilders, stukadoors, huisartsen, fysiotherapeuten, tandartsen, medisch specialisten, verloskundigen, dierenartsen, apothekers, loodsen en roeiers in het Rotterdams havengebied. Je moet jezelf aanmelden bij het pensioenfonds. Doe je dit niet en het pensioenfonds constateert later dat je je toch moet aanmelden, moet je alsnog met terugwerkende kracht de volledige premie (vanaf de start van je onderneming) alsnog betalen!

 

Opgesteld in samenwerking met;

 

Delen?