• darkblurbg

Testament voor de ondernemer

Gepubliceerd op: 15-02-2019

Overlijden zonder testament; De lijst met onbekende overledenen die geen testament achterlaten is uiteraard veel langer. De problemen die daardoor ontstaan echter niet minder groot en niet minder herkenbaar; ze worden alleen niet breed uitgemeten in de kranten. Testament; toch niet voor mij? In onze praktijk merk je dat veel van onze klanten het onderwerp testament het liefst parkeren of voor zich uit schuiven. De jongeren omdat ze het zien als iets voor als je oud(er) bent. En voor jong en oud(er) omdat het confronterend is. Je wordt gedwongen om na te denken over een situatie waar je het liefst niet mee bezig bent. Je moet durven benoemen wie je wel en niet wat laat erven. Dat is niet altijd prettig. Bovendien: je moet durven benoemen wie je wel en niet wat laat erven. Het legt onderlinge verhoudingen bloot. En dat is niet altijd prettig. De toegevoegde waarde van een testament wordt bovendien vaak onderschat. En het lijkt iets te zijn voor enkel vermogende mensen.

Het testament van een ondernemer

Wij als Adviseurs ervaren het gespreksonderwerp dan ook regelmatig als 'lastig' bij de ondernemer. Het liefst praten ondernemers er niet over. En van uitstel komt vaak afstel, met het risico dat het onderwerp bij niemand meer op de agenda staat.

Laten wij u daarom op weg helpen met 10 goede redenen om een testament te maken.

10 redenen voor een testament

 • Partner goed verzorgd achter laten.
  Door een testament te maken, kunt u de zogenaamde wettelijke (erfrechtelijke) verdeling naar uw eigen wensen aanpassen. Het is zelfs een ‘must’ als u ongehuwd of zonder geregistreerd partnerschap samenwoont, anders heeft uw partner nergens recht op!
 • Voogdij voor uw minderjarige kinderen vastleggen.
 • Erfbelasting uitstellen of besparen.
  Bijvoorbeeld door de kleinkinderen te laten delen in de erfenis en fiscale faciliteiten en vrijstellingen optimaal te benutten.
 • Geld binnen de eigen familie houden.
  Met een uitsluitingsclausule voorkomt u dat uw erfenis in de boedel van de zogenaamde ‘koude kant’ valt, bijvoorbeeld in geval van scheidingen.
 • De wenselijke bedrijfsopvolging borgen.
  De (aandelen in de) onderneming kunt u expliciet toewijzen aan de beoogde en capabele opvolger(s). De andere erfgenamen ontvangen dan ander vermogen. Zo verdeelt u optimaal zonder scheve gezichten.
 • Andere erfgenamen (niet-gezinsleden) benoemen.
  Bijvoorbeeld een goed doel, de vriendin die altijd voor u klaar heeft gestaan, neven of nichten….. alles is mogelijk.
 • Personen onterven.
  Zwarte schapen bestaan er helaas nog steeds.
 • Bepaalde vermogensbestanddelen laten toekomen aan daarvoor aangewezen erfgenamen.
  Zo voorkomt u ruzie in de familie over wie wat mag hebben.
 • Testament ook in het buitenland laten gelden.
  Bijvoorbeeld als u daar een vakantiewoning heeft.
 • Een executeur aanwijzen.
  Iemand die u vertrouwt, regelt dat uw wensen worden uitgevoerd en neemt die last van uw naasten weg.

Eén reden is al voldoende. Bent u ‘om’? Praat er eens over met uw adviseur.

 

Delen?