• darkblurbg

Nederlandse mkb’ers komen moeilijker aan een banklening dan elders in Europa

Gepubliceerd op: 11-06-2019

In Nederland krijgen middelgrote en kleine bedrijven ie een banklening aanvragen, relatief vaak te maken met een afwijzing. Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) in zijn dinsdag verschenen publicatie ‘MKB-bankfinanciering in Europees perspectief’.

Dat Nederlandse mkb’ers vaker bot vangen dan elders in Europa ligt volgens het CPB niet aan de financiële gezondheid van Nederlandse bedrijven. “Nederlandse bedrijven zijn namelijk winstgevender dan bedrijven elders en ze beschikken over een gemiddeld niveau aan eigen vermogen”, aldus het CPB.

Als mogelijke verklaring noemt het CPB een relatief laag concurrentieniveau tussen banken, “al is dit niet bewezen.” De relatief hoge leenrentes zouden wel wijzen op een sterke marktmacht van grootbanken.

Daarnaast wijst het Planbureau erop dat Nederlandse banken relatief veel leningen uitzetten op de woningmarkt. Die zou aantrekkelijker zijn dan de markt voor bedrijfsleningen vanwege fiscale subsidies in combinatie met een sterke bescherming van banken bij terugbetalingsproblemen.

 

Download hier

 

Delen?