• darkblurbg

Actiepunten Eind 2023

Gepubliceerd op: 17-11-2023

Hierbij bieden wij u onze digitale eindejaarsuitgave ‘Actiepunten eind 2023 ‘aan. Praktische leidraad [Kantoornaam] ondersteunt u bij fiscale en financiële zaken. Daarom hebben wij in deze digitale brochure enkele belangrijke thema’s uit de Belastingplannen 2024 en andere wet- en regelgeving overzichtelijk voor u op een rij gezet, voorzien van actiepunten. Hiermee kunt u anticiperen op de nieuwe regels en het einde van bestaande regels. Zo kunt u risico’s vermijden of voordeel behalen.

Download hier onze brochure

In deze ‘Actiepunten eind 2023‘ vindt u onder meer de volgende actuele thema’s:

Einde extra afschrijven op nieuwe bedrijfsmiddelen (pagina 4)
Alleen op investeringen in nieuwe bedrijfsmiddelen die u in 2023 doet, mag u direct al tot maximaal 50% over de aankoopprijs minus restwaarde afschrijven ten laste van de winst. Meer afschrijven in 2023 betekent minder belastbare winst, dus minder inkomstenbelasting betalen.

Check schulden bij uw eigen bv en los zo nodig af (pagina 8)
Op 31 december 2023 controleert de Belastingdienst voor het eerst of u meer dan € 700.000 van uw bv hebt geleend. Het meerdere wordt dan belast met 26,9% als aanmerkelijk belangvoordeel in box 2. In dit artikel leest u wat u nog kunt doen om aan deze box-2-heffing te ontkomen.

Twee tariefschijven in box 2 (pagina 9)
Vanaf volgend jaar kent box 2 twee tariefschijven. Een laag tarief van 24,5% en een hoog tarief van 33%. Of en hoe u hierop kunt anticiperen leest u in deze bijdrage.

Benut optimaal verruimde vrije ruimte (pagina 10)
De vrije ruimte in de werkkostenregeling is in 2023 tijdelijk extra hoog. Volgend jaar wordt de ruimte structureel lager. In deze bijdrage leest u hoe u daarvan nog zo optimaal mogelijk kunt profiteren.

Bereid u voor op start minimumuurloon? (pagina 13)
De invoering van het minimumuurloon kan gevolgen hebben voor salarisschalen, arbeidscontracten en cao’s. Daarop zult u uw administratie moeten aanpassen. De ins en outs leest u in dit artikel.

Benut verruimde lijfrentepremieaftrek (pagina 16)
De invoering van de Wet toekomst pensioenen biedt u ruimere mogelijkheden om lijfrentepremies af te trekken. In deze bijdrage leest u wat die mogelijkheden zijn en hoe u deze al in 2023 kunt benutten.

Laatste keer jubelton (pagina 19 )
De schenkingsvrijstelling eigen woning (ook wel jubelton) is verlaagd. Dit jaar kunt u voor het laatst de jubelton benutten en mogelijk ook nog de oude hoge jubelton uit 2022. U leest het in deze bijdrage.

Kunnen wij u nog van dienst zijn?
Wij hopen van harte dat u deze ‘Actiepunten eind 2023’ als praktische leidraad zult gebruiken bij het anticiperen op en verwerken van de fiscale, juridische en financiële veranderingen die voor u en/of uw onderneming in 2024 staan te gebeuren.
Mocht u vragen hebben over deze brief of de ‘Actiepunten eind 2023’, neem dan contact met ons op. Wij geven u graag advies op maat.

 

Delen?